BDG ARCHITECTEN ALMERE

36 woningen De Wierde - Groningen

 

De vorm en de verkaveling van de woningen is gericht op een sfeer van gemeenschappelijkheid en geborgenheid. De verschijningsvorm wordt in belangrijke mate bepaald door de karakteristieke kapvorm en de witte “maskers” die op de voorgevels zijn aangebracht. Zij geven gezichtsuitdrukking en expressie aan de individuele woningen, en benadrukken de hoofdopzet van een harmonische familie van gebouwen in een karakteristieke eigen setting.

 

100 woningen Weidevenne - Purmerend

 

Een totaal van 300 woningen is gelijkmatig verdeeld over drie architectenbureaus. De radialen bestaan uit lange straatwanden die uitwaaieren naar het zuiden en ruim zicht op het water geven. Onderling verschillende straatgevels zorgen voor een afwisselend beeld. De gevels bestaan uit een mix van drie verschillende woningen, die in breedte, hoogte en gevelarchitectuur onderling verschillen. De wanden in het westen zijn woningen in de huursector terwijl de wanden in het oosten de verkoopsector vormen. De radialen eindigen in het water met om en om twee grote woningen in 4 en 5 lagen (herenhuizen) en die naar het zuiden uitkijken over het brede water.

5 praktijkwoningen - Joure

 

De praktijkwoningen, gelegen in de zuidelijke singel van de woonwijk Wyldehoarne, zijn eenvoudig gelede sculpturen, die als scherpe ijsbergen uit het water oprijzen.

De noord- en zuidgevel zijn geheel van glas (doorzichtig en niet-doorzichtig). De oost- en westgevel vormen samen met het dak een zacht glanzende zeegroene metalen huls waarbinnen het hele volume wordt gevat. De volumes zijn volledig omringd door water en met de oever verbonden door een stalen brug met houten dek, die eindigt in een carport van hetzelfde materiaal.

.

 

25 woningen Spikvoorde - Deventer

 

Spikvoorde is de Oostelijke uitloper van Deventer in het Sallandse land. Een afwisselend landschap van bomen, lanen, beken, wateringen, open weiden.

De woningen bevinden zich in een van de “vingers”, die oostwaarts het landschap insteken. De architectuur heeft dan ook duidelijk een landelijke sfeer. Hellende daken met grote overstekken, aardse materialen met een ruwe, natuurlijke uitstraling. De hoge, verspringende, diepliggende ramen, de Franse balkons en zinken dakkapellen geven de woningen een duidelijk vertikaal accent. Deze combinatie van statig en landelijk is karakteristiek voor de woningen.

 

31 woningen - Barneveld

 

De opgave was hier het maken van woningen in de stijl van de jaren 30.

Deze opgave is opgevat als een stylistische maar zeker ook een ambachtelijke excercitie. De detaillering van randen, lijsten en kozijnen heeft bij dit project veel aandacht gekregen.

 

Familiehuis - Almere Overgooi

 

Deze woning in de wijk Overgooi te Almere is een ‘familiehuis’. Een oud thema in de reeks tussen de één- en meergezinswoning. Een huis voor meer gezinnen, maar van één familie. Een zeldzame, maar inspirerende opgave. De samenlevingsvorm is natuurlijk oeroud, maar totaal in onbruik geraakt. Dit project stelde de opgave om het familiehuis te actualiseren. De inspiratie kwam van de mediterrane hoeve. De stenen enveloppe als uitgangspunt, bewerkt en omgebouwd voor zijn nieuwe functie. De gemeente stelde als randvoorwaarde dat het huis een sculpturale eenheid moest zijn. Drie totaal verschillende op individuele wensen toegemeten woningen in een moderne hoeve rond een centrale patio met zwembad.

RANDSTAD 21-10  1314 BL  ALMERE   T : 036 - 5 33 33 82